Het vak coaching doet modieus aan maar heeft al een lange geschiedenis. Uit de klassieke wereld zijn ons prachtige coachinggesprekken overgeleverd, onder meer in de dialogen van Plato en in de brieven van Seneca aan Lucilius. De oudste coach ontmoeten we in de Odyssee van Homeros: de godin Pallas Athena die in de gedaante van Mentor ondernemende stervelingen op weg helpt.
Coachen met collega ’s wil eenzelfde inspiratie scheppen in het hart van de professionele werkplek. Erik de Haan en Yvonne Burger vragen van hun lezers de durf om samen met collega’s * een coachingrelatie op te bouwen en zo sterk te maken dat gezegd kan worden waar het werkelijk om gaat;
- aandacht te schenken aan de verbinding tussen werkvragen en persoon van de coachee;
- radicaal verschillende werkvormen te overwegen en hun bijdrage af te stemmen op coachee, vraag en context;
- de grenzen van hun effectiviteit als coach te onderzoeken en te bespreken.
Zo is Coachen met collega ’s een boek voor alle professionals die hun collega’s in individuele gesprekken op weg willen helpen en willen zorgen dat zij beter zorgen voor zichzelf. In deze zesde herziene druk is de vragenlijst coachgedrag bijgewerkt en zijn de resultaten van een uitvoerig onderzoek naar het gebruik van deze vragenlijst toegevoegd.
Erik de Haan leidt het Ashridge Centre for Coaching nabij Londen en hij is net als Yvonne Burger hoogleraar bij de postgraduate opleiding Executive Coaching van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Beiden werken eveneens als zelfstandig organisatieadviseur en executive coach. Benjamin Disraeli once said, “The greatest good you can do for another is not just to share your riches but to reveal to him his own.” Erik de Haan and Yvonne Burger have done the coaching community a great service by offering a much needed panoramic view of the field. Reading this book is a must. – Manfred F. R. Kets de Vries, Distinguished Clinical Professor of Leadership Development and Organizational Change, INSEAD.
Over de auteur
Yvonne Désiré Burger (1965) is een Nederlands bedrijfskundige, organisatieadviseur en hoogleraar Organisatiecultuur, communicatie en leiderschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze is programmaleider van de postgraduate opleiding Executive Coaching. Burger studeerde van 1983 tot 1988 aan de Universiteit van Amsterdam, en promoveerde hier in 1992 op het proefschrift “Tussen realiteit en retoriek : decentralisatie en autonomisering in de praktijk : een onderzoek naar de succes- en faalfactoren bij decentralisatie- en autonomiseringsprocessen binnen grote organisaties.”