Systemisch coachen is een benadering van coaching die rekening houdt met de verschillende systemen waarin individuen opereren, zoals familie, werk en sociale omgevingen. Het erkent dat mensen worden beïnvloed door en invloed hebben op deze systemen. Het probeert de dynamiek en relaties daarbinnen te verkennen en te begrijpen.
Het doel van systemisch coachen is om individuen te helpen inzicht te krijgen in de systemische factoren die hun uitdagingen of doelen kunnen beïnvloeden. Deze vorm van coaching kijkt verder dan het individu en kijkt naar de bredere context waarin deze opereert. Het erkent dat veranderingen in een deel van een systeem rimpeleffecten kunnen hebben op andere delen.
Systemisch coachen omvat vaak het verkennen van de onderlinge verbondenheid en onderlinge afhankelijkheden tussen verschillende elementen van een systeem. Het kan gaan om het onderzoeken van gezinsdynamiek, teamdynamiek op een werkplek of bredere maatschappelijke invloeden. De coach helpt de cliënt patronen, verbanden en potentiële hefboompunten voor verandering binnen het systeem te identificeren. Een vorm van systemisch coachen is bekend onder de naam familieopstellingen.
Systemische coachingstechnieken kunnen bestaan uit het in kaart brengen van de verschillende relaties en interacties binnen een systeem. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van systemische opstellingen of rollenspelen om inzichten te verkrijgen. Zo wordt de impact van verschillende perspectieven en gezichtspunten binnen het systeem onderzocht. De coach werkt samen met de cliënt om mogelijkheden voor verandering te onderzoeken en strategieën te ontwikkelen die rekening houden met de systemische context.
Over het algemeen biedt systemische coaching een alomvattende benadering van persoonlijke en professionele ontwikkeling door rekening te houden met de bredere systemen waarin individuen zijn ingebed. Het is bedoeld om zinvolle en duurzame verandering mogelijk te maken door systemische factoren aan te pakken die de situatie van de cliënt kunnen beïnvloeden.
Systemisch werken
Systemisch werken verwijst naar een holistische benadering om complexe problemen binnen systemen te begrijpen en aan te pakken. Het erkent dat problemen en uitdagingen vaak met elkaar verbonden zijn. Daarom kunnen ze niet volledig worden begrepen of opgelost door te focussen op geïsoleerde elementen of individuen. In plaats daarvan onderzoekt systemisch werk de relaties, dynamiek en patronen binnen een systeem om onderliggende oorzaken te identificeren.
Systemisch werk kan worden toegepast op verschillende contexten, waaronder organisaties, gemeenschappen en zelfs grotere maatschappelijke systemen. Het omvat het analyseren van de onderlinge afhankelijkheden en onbedoelde gevolgen die het gedrag van het systeem bepalen. Door rekening te houden met de bredere context en relaties, streeft systemisch werk naar een dieper begrip van de onderliggende oorzaken en dynamiek die bijdragen aan de waargenomen resultaten.
De doelen van systemisch werk zijn onder meer het bevorderen van systemisch bewustzijn. Het faciliteert dialoog en samenwerking, identificeert hefboompunten voor interventie en het bevordert verandering. Door problemen op systemisch niveau aan te pakken, streeft deze aanpak naar meer duurzame resultaten die de onderliggende oorzaken aanpakken in plaats van alleen de symptomen. Systemisch werk beïnvloedt en werkt met ‘het veld‘.
Over het algemeen biedt systemisch werk een raamwerk voor het begrijpen en aanpakken van complexe uitdagingen door de onderlinge verbondenheid. Het benadrukt het belang van het beschouwen van het hele systeem in plaats van alleen te focussen op individuele componenten.
Systemisch werken met poppetjes
Systemisch werken met poppetjes gebeurt met zogenaamde tafelopstellingen. Deze poppen zijn meestal gemaakt van hout of stof en zijn er in verschillende vormen, maten en kleuren. Ze zijn een hulpmiddel dat veel in gezinstherapie wordt gebruikt om gezinsleden te vertegenwoordigen en de dynamiek binnen een familiesysteem weer te geven.
Het doel van het gebruik van poppen voor familieopstellingen is om de relaties, rollen en interacties tussen gezinsleden visueel te illustreren. Ze kunnen therapeuten en cliënten helpen inzicht te krijgen in de gezinsdynamiek. Met als doel om patronen te identificeren, communicatiestijlen te onderzoeken en onopgeloste problemen binnen het gezin aan het licht te brengen.
Tijdens een coachingssessie worden de poppen gerangschikt en gemanipuleerd door de cliënten of de therapeut om familieleden en hun relaties te vertegenwoordigen. Elke pop vertegenwoordigt een specifiek familielid en hun plaatsing en oriëntatie kunnen informatie over de gezinsstructuur, emotionele connecties en machtsdynamiek overbrengen.
Poppetjes kunnen vooral handig zijn bij het werken met kinderen of bij het bespreken van gevoelige of complexe familiekwesties. Ze bieden individuen een tastbare en interactieve manier om hun gedachten, gevoelens en ervaringen te uiten binnen de context van hun gezin.
Het is belangrijk op te merken dat poppen voor familieopstellingen slechts één van de vele hulpmiddelen zijn die in gezinstherapie worden gebruikt. De effectiviteit van hun gebruik hangt af van de vaardigheid en expertise van de therapeut en de bereidheid en toewijding van de personen die bij het therapieproces betrokken zijn.
Aanbieders
The Art of Shadow – Systemisch schaduwwerk.
Trudi Mulder – Systemisch waarnemen en traumaverwerking
Elza van Swieten – Individuele familieopstellingen