Zolang spanning en ontspanning met elkaar in balans zijn en elkaar regelmatig afwisselen, is er niets aan de hand. Stress hoort bij het leven. Het kan de juiste spanning zijn, nodig om alert op situaties te reageren. Deze gezonde stress bevordert ook de concentratie. Een bepaalde mate van gezonde (positieve) spanning heb je ook nodig om prestaties neer te zetten. Na afloop verdwijnt de spanning vanzelf.
Stress kan ook minder effectief zijn. Bijvoorbeeld bij een constant hoge werkdruk of bij privé-spanningen. De spanning verdwijnt niet meer, de boog blijft gespannen. Deze stress is niet gezond en kan leiden tot overbelasting en uitputting. Met als mogelijk gevolg een burn-out.
Burn-out – niet alleen werk gerelateerd
Een burn-out wordt vaak beschouwd als een werk gerelateerd probleem. De ervaring leert echter dat klachten ontstaan door een combinatie van factoren die mensen uit balans brengen. Hierdoor ontstaat een gevoel van lichamelijke en geestelijke uitputting. Werk, relatie, sociale contacten, alles kost veel meer energie dan voorheen. De prestaties en zelfvertrouwen lijden hieronder.
Symptomen van disbalans:
- Hoofdpijn
- Buikpijn
- Eetproblemen
- Slaapproblemen
- Nek,- schouder-, rugklachten
- Vermoeidheidsklachten
- Concentratieproblemen
- Afname weerstand
- Ongeduld
- Sneller conflict situatie
- Etc.
Voor zowel werknemer als werkgever is het van belang te investeren in de balans van spanning en ontspanning ter preventie van ziekteverzuim en langdurige uitval. Door middel van counseling (gesprekstherapie) wordt men zich bewust van stress, krijgt men inzichten in de kern van het probleem en in combinatie met ontspannings en ademhalingsoefening kan er een verstoring in het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid worden hersteld. Dit als basis voor het creëren van fysieke en geestelijk veerkracht / vitaliteit, welke bijdraagt aan een goed werkvermogen, een duurzame inzetbaarheid van werknemers, een lage verzuimkosten.
Binnenkort op deze site: 100 stress management tips